Nemecko (a povinne celá EÚ) slepo vpred, k Stalingradu?


Tieto riadky sú preklad článku Přemysla Součeka, ktorý napísal komentár o súčasných, údajne ekologických iniciatívach ekonomicky najsilnejšieho a v Európskej únii najvplyvnejšieho štátu. A keď rovnakú rétoriku preberá celý blok a emisári v členských štátoch, môžeme trikrát hádať, kto na tom zarobí a kto „zelenú politiku“ zaplatí.

„Nová nemecká vláda v tom má úplne rovnako jasno ako mávali vlády súdruhov v sovietskom bloku. Hlavne stanoviť percentá rastu! Či je to reálne? Kto by sa o to zaujímal? Wir schaffen das!

V nemeckom národe je zrejme niekde hlboko skryté presvedčenie o vlastnej výnimočnosti. O predurčenosti k tomu dokázať veľké, ba najväčšie veci. A nevyliečia ho z toho ani šlamastiky, ku ktorým to v minulosti viedlo. Vrátane devastácie vlastnej zeme, aj s celým národom. Dve tak veľké, skutočne dejinné nemecké skúsenosti majú vo svojom názve dokonca výraz svetová… Táto skúsenosť bude menšia, bude len európska. Jej dopad však bude rovnako strašný.

Nová nemecká vláda sa totiž dohodla na koaličnej zmluve. Tá sa hemží percentami rastu a vytýčenými cieľmi ako závermi zjazdu komunistických strán neblahej pamäte. A pretože súčasne ignoruje zákonitosti prírody i trhu, plnenie týchto cieľov skončí rovnako zle.

Prehlásiť, že za deväť rokov bude mať Nemecko 80% elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) je totiž jednoduché (namiesto rovnako nereálnych 65%). Najmä keď sa vôbec nezaujímate o realitu. Tá je totiž nepohodlná a realita nezodpovedá želaniam zelených. O tom, koľko dodávajú OZE do nemeckej energie v týchto dňoch si môžete urobiť predstavu z online dát nemeckého Agorametru. Tie čísla sú tristné. Ale nemôžu byť iné, pretože slnko nesvieti a vietor nefúka. Pritom Nemecko má v OZE už vyšší inštalovaný výkon než v konvenčných elektrárňach. Pri pohľade na Agorameter je však evidentné, že splnenie koaličného plánu (pri súčasnej úrovni spotreby) vyžaduje tento inštalovaný výkon aspoň štvornásobný. Za deväť rokov. Tomu vážne niekto verí?

Zároveň však chcú noví vládcovia Nemecka, aby do deviatich rokov jazdilo po tamojších diaľniciach najmenej 15 miliónov elektromobilov. Čo zvýši spotrebu elektriny veľmi výrazne. Podľa výpočtov profesora Jana Macka z ČVUT by náhrada súčasných viac ako 5 miliónov českých áut elektromobilmi vyžadovala mať k dispozícii výkon 7 temelínskych blokov, teda 7 gigawattov. To znamená, že Nemecko by len zhruba pre elektromobily potrebovalo zdroje s výkonom 21 gigawattov. Čo je vo všedný deň zhruba štvrtina špičkovej spotreby krajiny.

Samozrejme, aj elektromobily budú mať elektrinu zo slnka a vetra! Pretože jadro v Nemecku skončí budúci rok a uhlie si nová koalícia predsavzala zlikvidovať do roku 2030. Čím samozrejme rozmetala plány nemeckých energetikov na to, ako čo najďalej udržať tamojšie siete bezpečne v prevádzke.

Aj toto majú nemeckí vedci nejak v krvi. Hoci je realita nepriaznivá a ich poradcovia či generáli na jej základe varujú, oni si to aj tak urobia po svojom. Takže aj tentokrát, pred tvárami celého sveta (ktorý chce zachrániť pred globálnym otepľovaním) dôjde aj moderné, zelené Nemecko k svojmu Stalingradu. Teda k bodu, keď fatálne precení svoje sily a nie menej fatálne podcení sily protivníka, ktorým je tentokrát a predovšetkým samotná fyzika a jej zákony. Čo je na základe kedykoľvek overiteľných faktov neporaziteľný súper. Strašné je, že nás k tomu Stalingradu Nemci ťahajú so sebou.“ (celý článok tu: https://iuhli.cz/nemecko-slepe-vpred-ke-stalingradu/)

Pozri si aj prejav nemeckého europoslanca k téme: