Jozef Viktorín (REPUBLIKA): Modernizácia alebo šafárenie?


J. Viktorín uverejnil na sociálnej sieti Facebook nasledujúci príspevok:

“Dnešné rozhodnutie vlády pokračovať v modernizácii OS SR vnímam vo dvoch rovinách. Ozbrojené sily SR potrebujú modernizáciu ako soľ. O tom niet pochýb. Druhá rovina je trio otázok: ako modernizujeme, kto to robí a hlavne v akom období.

Vieme ako postupuje vláda. Posiela vojakov do ulíc, na hranice, asistovať pri testovaní. Žiadny plnohodnotný výcvik. Počúvame, že COVID vyžaduje výrazné finančné výdavky… a tu zrazu čo nevidíme? Vyčlenenie cca 2 miliárd eur na nákup pásovej techniky.

V armáde existuje tzv. obranné plánovanie, ktoré má odrážať reálne možnosti štátu (prepojené s potrebami OS) a plnenie funkcie obrany SR a jej občanov. A tu sa pýtam: sme ozaj na tom tak dobre, aby sme vydali tieto finančné prostriedky?

Viackrát som sa zmienil, že o efektivite modernizácie rozhoduje vycvičenosť personálu. Verte mi pán minister, ani pri testovaní, ani na hraniciach sa vojsko necvičí, ale práve naopak, stráca reálne návyky, ktoré sú potrebné pre službu v OS.

Vážne si myslite, že ste spravili strategické rozhodnutie? Dovoľte mi o tom pochybovať. OS SR musia s ostatnými občanmi vnímať ako sa žije a čo je priorita v danej dobe. Modernizácia áno, ale nie v takom rozsahu a s takými finančnými prostriedkami.

Tieto peniaze sa dajú investovať do iných projektov. Takých, z ktorých bude mať občan úžitok. Viete prečo si to myslím? Lebo občan na Ozbrojené sily SR prispieva a mali by to byť aj jeho Ozbrojené sily. Viem, že toto robiť nemusíte pán minister, ale to už je Vaša vizitka. Verím, že bude čas sa k nej vrátiť.

Priatelia, z môjho pohľadu: podľa toho akým spôsobom táto vláda riadi štát, nedal by som jej do rúk žiadnu ďalšiu zbraň. Tobôž nie tendre za milióny.”